![](/media/lib/26/1208945810_017979-f6dcb84585b2795e16aea6bc7e503ed7.jpeg)
Chemia za barem
23 kwietnia 2008, 10:07Choć większość ludzi nie zwraca na to uwagi, gotowanie również jest chemią, tyle że praktyczną. Często właśnie skład chemiczny decyduje o tym, jakie składniki do siebie pasują, a jakie nie. To dlatego np. bazylia "lubi się" z pomidorami. Grupą zawodową, która ostatnio bardzo się udziela w zakresie gastronomii molekularnej, są barmani. Dążąc do przygotowania jak najlepszych koktajli, wykorzystują ciekły azot, alginiany i chlorki. Dzięki temu uzyskują m.in. pianki marshmallow z whisky.
![© Yahoo!](/media/lib/22/1202129362_837703-7c2067757b4d6d15fb31b8a1fe644fb6.jpeg)
Nowa propozycja Yahoo! i Google'a
5 listopada 2008, 11:02Yahoo i Google wciąż próbują znaleźć rozwiązanie, które zadowoliłoby urzędników państwowych. Wszystko wskazuje na to, że, wbrew naszym wcześniejszym informacjom, w najbliższym czasie obie firmy nie ogłoszą końca współpracy.
« poprzednia strona następna strona » … 92 93 94 95 96 97 98